החל מתאריך 20.3.2024 נרשמו כ-2,200 כניסות לעמוד התוכנית האסטרטגית באתר המועצה.
במהלך התקופה התקבלו כ-75 התייחסויות של תושבי המועצה המתגוררים ב-27 מקיבוצי המועצה.
כ-20% מההתייחסויות נכתבו בנושא הבטחון, 16% מההתייחסויות נכתבו בנושא חינוך ומספר זהה בנושא קהילה.
התייחסויות נוספות נכתבו בנושאים שונים: כלכלה, צמיחה ומגורים, שירותים ואזוריות.
כלל ההערות, ההצעות, התגובות והבקשות שהתקבלו נבחנו במהלך הכנת המתווה, והוטמעו באפיון ובמסלולי ההמלצות המוצעים.
המתווה האסטרטגי יפורסם לציבור במהלך חודש יוני.
ריכוז סוגיות מרכזיות שעלו לפי נושאים
בטחון:
מיגון המרחב הציבורי, מיגון בתי המגורים, מיגון מבני ציבור ובתי ספר; התייחסות שונה לביטחון לפי רמות פינוי (שלביות) ופתרונות תואמים, הטמעת אמצעים טכנולוגיים וכיתות כוננות מצוידות לצד נוכחות צבאית מוגברת.
דוגמאות: "מה שיגרום לי לחזור זה ממ"ד בבית (כיום אין) ונוכחות מוגברת של צבא באזור", "יש לטפל בפתרונות מיגון גם במרחב הציבורי - בתחנות אוטובוס, במתקני חינוך, וכו'."
חינוך:
יש להשקיע בחינוך איכותי השואף למצוינות, לשים דגש על תכניות והתמחויות; להביא לשיפור תנאי העסקת הצוותים המקצועיים; הקמת מינהלת חינוך משותפת למועצות המקומיות בכלל האזור; הקמת אוניברסיטה בגליל; עקב המחסור בילדי הגיל הרך - יצירת אשכולות קיבוציים לשיפור שירותים.
דוגמאות: "חינוך איכותי הוא המפתח לחזרת התושבים", "לתת ייחוד והתמחות לכל תיכון (ספורטיבי, רובוטיקה וכו')", "הגיל הרך - מעטפת רחבה לילדים והוריהם, להגדיל שירותים במסגרות החינוכיות ובמסגרת הבית".
קהילה:
יש לייצר מוכנות במערכות השירותים בחירום לגיל השלישי; חשיבות בשמירה וחיזוק של הקהילה והאידאולוגיה הקיבוצית בכללי ובפרט של הקיבוצים המפונים למניעת התפוררות הקהילה; שימור ומיסוד של אקטיביזם קהילתי – תרומה כללית, מעגלי שיח ודיבור על תכניות "היום שאחרי" – התחלת בניית ההווה לקראת העתיד.
דוגמאות:"להשאיר ולחזק את האידאולוגיה של הקיבוץ כמקור לחוסן קהילתי", "לכידות קהילתית - התפוררות הקהילות המפונות, הכי חשוב זה להחזיר ולחזק את הקהילה המפונה", "להתכנס סביב ערכי התנועה הקיבוצית, ביניהם כל נושא ההתיישבות החקלאית וההגנה על הגבולות, גם על מנת לחזק את אלה שחיים ממש עכשיו אידיאולוגיה זו וגם על מנת שהקריאה לחזור לגליל תהיה ממקום של כוח וחוסן".
שירותים:
שיפור השירותים האזרחיים (תרבות ופנאי) וטיפול במרחב הציבורי; שיפור מצב הרפואה והמענה הרפואי שניתן באזור.
דוגמאות: "שירותים בסיסיים בקרבה גאוגרפית ליישובים, שירותים בסיסיים בתוך הקיבוצים", "שיפור השירותים האזרחיים בגליל - בריאות, וכן תרבות ופנאי", "יש להוביל לשיפור רמת המענה הרפואי באזור".
צמיחה ומגורים:
הקלות על מחירי קרקע; שיפור הדיור, פנייה למגוון אוכלוסיות, קידום פתרונות דיור אלטרנטיביים, משיכת אוכלוסיות חזקות ושימור של אוכלוסיות (לדוגמה סטודנטים), הקלות ותמריצים למשיכת אנשים (הטבות מס). שיפור ההזדמנויות לצעירים ומשפחות בהרחבה להקים בית, לקנות שטח ולהתקבע במקום.
דוגמאות: "עידוד מחירי שכירות וקניית בתים. פניה גם לקהל של הורים יחידנים ופתרונות דיור אטרקטיביים", "צמיחה אזורית - גורמי משיכה בדמות הקלות, תחבורה נוחה, תעסוקה ומוקדי משיכה תיירותיים", "שיווק הקליטה ביישובי ההר והגדר - איך מחזירים אטרקטיביות? שיפוץ ושדרוג תשתיות וכו'."
כלכלה:
קידום ענף התיירות, מתן תמריצים והקלות, הוספת אזורי מסחר, חיזוק עסקים קטנים.
דוגמאות: "תעסוקה - הגליל כאבן שואבת של תיירות ריפוי, סדנאות, תזונה, אוויר נקי, היי טק- עבודה מהבית", "תעסוקה - הטבות ותמריצים, אזור פטור מע"מ, אזורי מסחר, מסעדות ותיירות בתוך הקיבוצים", "לשמר ולחזק את החקלאות - מחזיקה אותנו, הייעוד שלנו".