טיהור שפכים
מט"ש – מתקן טיפול בשפכים.
השפכים הנאספים מהישובים, מוזרמים אל המט"ש בגרביטציה או בעזרת תחנות שאיבה.
תחנות שאיבה: למועצה אזורית הגליל העליון ישנן כ – 30 תחנות שאיבה לשפכים המפוזרות בישובים ובנקודות קריטיות על מאספים. תפקידן לסנוק את השפכים לתוך בריכות השיקוע במתקני טיהור השפכים. במקרה של תקלה, קיימת בכל תחנת שאיבה משאבה לגיבוי. תחזוקת תחנות השאיבה מתבצעת על ידי עבודה עצמית וקבלן. התחנות מחוברות למערכת ממוחשבת של מעקב ובקרה אלחוטית.
קווי ביוב: במרחב מועצה אזורית הגליל העליון קיימים עשרות קילומטרים של קווי הולכה ומאספים של שפכים המוליכים מהישובים והאתרים למתקני טיהור השפכים. רוב קווי ההולכה הוחלפו במסגרת הקמת המט"שים ואנו ממשיכים לעסוק בשדרוג הקווים הישנים.
הטיפול אצלנו מחולק לשלושה שלבים: טיפול ראשוני, טיפול שניוני ואגירה.
הטיפול הראשוני – בריכות שיקוע, בהם שוקעים המוצקים הכבדים ומתקיימים תהליכי פירוק של חיידקים אנאירוביים. חיידקים אלו חיים ללא חמצן בתוך הבוצה והמים ויוצרים תהלכי פירוק של חומר אורגני שתוצריו כוללים גזים שונים כמו מתאן (גז בישול).
הטיפול השניוני – מבריכות השיקוע המים עוברים בגרביטציה לבריכות איוורור.
שם מתבצע פירוק החומר האורגני על ידי חיידקים אירוביים, המשתמשים בחמצן בתהליך הפירוק. על מנת לתת להם תנאי מחיה אופטימליים אנחנו משקיעים אנרגיה באוורור הבריכות.
אגירה - מבריכות החמצון המים עוברים למאגר שתפקידו לשמש אוגר תפעולי לצרכי חקלאות. תהליכי החמצון ממשיכים גם במאגר, בהתאם לזמן השהייה. גודל המאגר מתוכנן כך שיספיק לקלוט את הקולחים גם בחודשי החורף כשאין השקיה. ביציאה מהמאגר אנו מספקים לחקלאים את היכולת לשאוב את המים אל השטח כולל סינון והכלרה.
"פתרון קצה" זה היעוד הסופי של המים. "פתרון הקצה" העיקרי הנהוג במדינת ישראל הוא שימוש להשקיה בחקלאות. החקלאים מקבלים אפשרות לתוספת מים זולים למכסת ההשקיה באיכות המאפשרת השקיה בגידולים המותרים.
מיקומנו באגן היקוות הכנרת, (אנו יושבים על מקורות המים של מדינת ישראל- המים העיליים), מעלה את רמת הדרישות והפיקוח של הרשויות בכל מה שקשור לטיפול ותפעול מערכות ביוב, על מנת לשמור על מי השתייה של מדינת ישראל.
ביוב בישוב הוותיק: חברת "קולחי גליל עליון בע"מ" מוסמכת לטפל בתשתיות הביוב בתחום הישוב הוותיק על בסיס התקשרות עם החברה בהסכם משפטי. החברה תטפל בהקמה, בהפעלה ותחזוקה של מערכות הביוב בישוב.