האקלים בעולם נמצא בעשורים האחרונים בהליך של שינוי משמעותי. מלבד ההתחממות העולמית המוכרת, העולם חווה יותר אירועי אקלים קיצוניים, יותר סופות, באזורים מסוימים שיטפונות, ובאזורים אחרים רצף של שנות בצורת, האוקיינוסים מתחממים והרכבם משתנה, ועוד תופעות אקלימיות המשפיעות על המערכת האקולוגית בכל מקום בעולם.
97% ממדעני האקלים בעולם, על פי הדוח הבין ממשלתי לשינויי אקלים שפרסם האו"ם, מצביעים על הגורם האנושי כאחראי על שינויי האקלים, ולכן עלינו לפעול להפחתת את הפעולות הגורמות להחמרתו. יחד עם זאת, התיקון ייקח הרבה שנים לכן, לצד ההפחתה, יש להשקיע בהיערכות להשפעות שינויי האקלים.
בכל העולם וגם בישראל שמים את הדגש על פעולות ברמת השלטון המקומי, המכיר את השטח מקרוב, את האתגרים וההזדמנויות, ויכול לפתח מענים חדשניים ורלוונטים ברמה המקומית.
במועצות האזוריות באצבע הגליל ובגולן התחילו בתהליך היערכות, ביוזמה משותפת של מרכז השלטון האזורי, היחידות הסביבתיות אצבע הגליל וגולן ומרכז השל לקיימות. התהליך, שהוא חלוצי ונעשה באופן הזה פעם ראשונה, מתבצע בתמיכת המשרד להגנת הסביבה.
התחלנו בלמידה משותפת של מנהלי הפעילויות מהמועצות האזוריות, על אופי התהליכים שאנו עומדים בפניהם, ובעיקר איתור ומיקוד של האתגרים הנובעים מהם בכלל שטח המועצה, ובשטחים הפתוחים שבתחום המועצה ובישובים.
מיקוד האתגרים מאפשר פיתוח רעיונות ופתרונות אפקטיביים, שניתן להתחיל לקדמם. יוזמות אלו יוצגו בפני כלל המנהלים בכל מועצה ונציגי הישובים במפגש שיסיים את שלב ההנעה של התהליך, לקראת יישום היוזמות והכנסתן לתוכניות העבודה השנתיות של המועצות.
נקודת כוח שיש למועצות האזוריות היא השלטון הדו רובדי, בין המועצות להנהלות הישובים אשר ניתן למנפו כדי לקדם היערכות לטמפרטורות גבוהות לאורך חודשים, גלי חום קיצוני מלווים בשריפות, או לחילופין היערכות לשינוי משטר הגשמים ואיתו הצפות המאיימות על הצמחייה בתוך ובסביבת הישובים.
אתגר נוסף הינו איך משמרים ומכינים את המנועים הכלכליים של האזור לשינוי כך שיהפכו להיות בסיס להמשך השגשוג של המועצות גם בתנאים משתנים.
הבחינה של האתגרים נעשית מכל ההיבטים: מערכות החינוך המקומיות והאזוריות, האוכלוסיות הפגיעות, צוותי החירום בישובים, אגפי התכנון וההנדסה במועצות, החברות הכלכליות ופיתוח החקלאות של האזור, מתוך המטרה למנף את האתגרים וההזדמנויות, רעיונות ויוזמות המבוססות על שיתופי פעולה רב אגפיים ובין מועצתיים.
למידע נוסף וחומרים שהוצגו במפגשים לחץ/י כאן